22nd jul2013

Botanische Tuinen Utrecht

by Geert

Samen met de moeder van Simone en Simone zelf zijn we een dag naar de botanische tuinen in Utrecht geweest. Dit zijn de tuinen van Fort Hoofddijk. Na ons kaartje te hebben gekocht lopen we vrijwel direct naar de kassen. Daar is op het moment van ons bezoek het Tropisch Vlinderfestival bezig. We lopen eerst een rondje de normale kassen (waar het overigens erg rustig is) en de kweekkassen. Er zijn erg veel verschillende planten te zien en we kijken onze ogen uit. Ik kan het al snel niet laten en pak mijn camera uit mijn tas en begin foto’s te maken. We zien onder andere een reuzewaterlelie waarvan de bloem maar twee dagen bloeit. Één dag wit, één dag roze. We zien hem in het roze. Ook vleesetende planten en een grote variëteit aan bloemen komen bij me voorbij. Onze volgende bestemming is de vlinderkas.
Direct als we binnen lopen is het een grote verassing. Ik had eigenlijk verwacht dat er hier en daar een vlindertje te zien was maar ze vliegen letterlijk om de oren. Het komt regelmatig voor dat er bij iemand een vlinder op het hoofd of de schouder zit. De meest prachtige soorten vliegen er rond. Mooie rode beestjes, oranje, blauw. Het is een genot om te zien. De kas is iets of wat aan de kleine kant en het is daarom wat lastig foto’s maken. Nou weet ik dat ik als fotograaf de tweede trompet blaas en de “normale” bezoeker voorrang krijgt. Dit snapt niet iedere fotograaf en daarom is het soms wel eens onhandig.
Na het eerste rondje gaat de moeder van Simone even ergens op een bankje zitten. Dit komt mij wel uit want dan kan ik daar mooi mijn grote rugzak neerzetten en even samen met Simone nog een rondje doen. Dit is veel makkelijker want die rugzak zat wel een beetje in de weg.
Na ons tweede rondje lopen we naar het restaurantje en nemen daar een drankje om daarna door de buitentuinen heen te lopen. Er staat werkelijk waar een gigantische diversiteit van bloemen en planten. Dit is best tof om te zien en het wandelt lekker. We willen allemaal steeds wel ergens naar kijken en daarom doen we lekker op ons gemakje.
We passeren ook nog even de bijenstal. Er staat een imker bij een kijkkast uitleg te geven over de beestjes en de stal is netjes uitgerust met ruimte voor wilde bijen en andere insecten. De bijenkasten staan er mooi bij en de beestjes vliegen z’n best. Mooi om te zien.
Nadat we onze ronde afgemaakt hebben lopen we “om het af te leren” nog een rondje door de vlinderkas. Ik heb nog wat foto’s kunnen maken met een macro-vergroot-glaasje op mijn objectief. Zo kan ik dichterbij komen. Het is ietsje rustiger en we spreken de verzorger kort. Hij is erg enthousiast en praat zelfs over “zijn vlinders”. Heerlijk om te zien hoe iemand zo gepassioneerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.