22nd aug2012

Negatieffilm ontwikkelen

by Geert

De laatste tijd knip ik regelmatig en foto met mijn analoge camera, Een Practika Super TL3. Ik heb een tijdje geleden de ontwikkelchemie voor zwart-wit en kleuren rolletjes al besteld en vond het vandaag een mooie dag om het eens uit te gaan proberen. Ik had nog één rolletje liggen, en een rolletje met twaalf foto’s ofzo erop. Ik heb eerst een rondje gemaakt door het huis om het rolletje vol te krijgen. Dit werd sowieso al het probeer rolletje, want ik had nog nooit zelf mijn negatieven ontwikkeld.
De eerste stap was het laden van de film naar de ontwikkeltank. Dit is een lichtdichte tank waar ik de chemische vloeistoffen in kan schudden zodat de film ontwikkeld. Probleem 1: Ik moet een lichtdichte ruimte hebben. De kelder lijkt me geschikt en ik ga kijken waar het licht binnen komt. Twee ventilatieroosters en een raam later is het echt pikkedonker in de hoek waar ik sta. Ik hoop dat er echt geen licht meer is, want volgens de verhalen komt dit erg precies. Probleem 2: Ik heb geen opener om het rolletje open te maken. Gelukkig kan mijn grote vriend Google me helpen en ik lees iets over een flessenopener. Het werkt, maar niet ideaal. Binnenkort komt er dus een opener bij. Het laden van de film valt me aan alle kanten mee. Oke, ik sta in het pikkedonker en zie dus niets maar het laden is in een paar minuten gepiept.
Ik zet de flessen chemicaliën klaar en begin te lezen. Op het moment dat ik de verhoudingen uitgerekend heb bedenk ik dat ik nooit 40 milliliter afgemeten krijg in een litermaat. En dat ons mam het niet leuk vind als ik chemicaliën ga mengen in haar goede litermaat. Na een kort uitje naar de winkel voor een litermaat, een halve litermaat en spuiten voor 5 en 10 milliliter kan ik gaan mengen. De inhoud van mijn ontwikkeltank is 400 milliliter en hier ga ik de chemie voor mengen. Ik kan wel liters gaan mengen, dit is ook veel makkelijker, maar dan is het spul zo snel op. En ik heb nog geen goede bewaarflessen. (heb je er nog? stuur een berichtje aub.)
Eindelijk heeft deze Geert Chemicalie alles gemengd en kan ik beginnen. Best wel spannend!
Ik zorg dat alles de juiste temperatuur heeft en giet deel één naar binnen. 3,15 minuten agiteren – wachten – agiteren – wachten later kan het spul eruit en komt chemie deel twee van pas. Na weer 4 minuten te hebben ge-agiteert – gewacht – ge-agiteert – gewacht is het klaar voor het spoelen. Ik kan weer 3 minuten agiteren maar moet nu elke 30 seconden het water vervangen. Na het fixerende bad, met weer een tijdje agiteren – wachten – agiteren – wachten is de film klaar om de laatste keer gespoeld te worden, en daarna kan ik hem ophangen. Planning is alles zeggen ze wel eens ooit. Ik ren daarom in paniek naar de schuur, haal een stuk hout om een stelling te kunnen maken in de douche en daar de film aan te drogen te hangen. Ook zet ik ons mam aan het werk om naar gewichtjes te zoeken, zodat de film recht blijft hangen. (thanks mam!)
Al met al komt het goed, en hangt mijn eerste ontwikkelde film ooit te drogen. Ik ben er best trots op.
Omdat ik toch bezig ben doe ik er nog even een tweede filmpje achteraan. Als ik het goed gelezen heb kan ik met één bereiding chemie vijf films ontwikkelen. Dus ik hoop dat dit klopt.

De resultaten staan hieronder:

Het eerste ontwikkelde rolletje ooit (Hema-Super SR200):

Mijn tweede ontwikkelde rolletje (Kodak Kodacolor 200):

 

2 Responses to “Negatieffilm ontwikkelen”

  • Erg gaaf Geert!

    Leuk verhaal om te lezen en altijd tof om anderen aan de slag te zien gaan met het ontwikkelen van hun eigen rolletjes film.
    In het begin is het altijd aftasten naar de meest efficiënte manier van werken, maar trust me, dit heb je snel genoeg in de gaten. Later kun je gaan experimenteren met pushen en pullen van de film (over of onderbelichten).
    Tip voor de volgende keer: Neem tijdens het fotograferen een notitieboekje mee of neem wat commentaar op op je telefoon o.i.d. Denk hierbij aan de instellingen die je hebt gebruikt. Je hebt dan altijd referentiemateriaal om van een goed resultaat verzekerd te zijn.
    Misschien heb ik nog wel wat back-up doka materiaal voor je liggen wat je kan gebruiken. Ik zal even speuren in mijn doka 😉

    Keep up the good work en als je vragen hebt weet je me te vinden 😉

    Cheers man!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.