Bliksem stinkt

by Geert

Na een van onze tripjes viel het op: bliksem ruikt naar benzine. Nou is dat voor een benzineauto op zich niet zo heel vreemd maar in dit geval ging het om onverbrande benzine, en dat kan nooit goed zijn.
Om die reden zijn we begonnen met onderzoek. Voor ons gevoel komt de lucht echt van de motor af en dan vooral aan de rechterkant. Ik heb tijdens het rijden al eens aan de luchtroosters achteraan geroken maar dan ruikt hij niet. Wanneer we stoppen lijkt het te beginnen en dan vooral aan de rechterkant.
Thuis hebben we de onderkant bekeken. Er lijkt niets verkeerd te gaan bij de benzineleiding, de benzinepomp en de slangen naar de carburateurs. Toch heb ik voor de zekerheid de benzineslangen vanaf de benzinepomp naar de carburateurs vervangen, en het stukje tussen de benzinepomp en de dunne kunststof leiding die van de benzinefilter af komt.

Wanneer we dit doen komen we er achter dat de vacuüm leiding tussen de carburateurs niet meer is zoals hij zou moeten. Het werkt, maar de verbindingen zijn slecht gemaakt en zitten los. Hier kan het wel eens vanaf komen. Wanneer we de verbindingen los halen en er eens aan ruiken ruikt het inderdaad naar benzine. Aan de rechterkant zien we ook een soort van smurrie waarvan we niet zeker zijn of het olie is of vroeger benzine is geweest. Het zou kunnen dus we vragen hulp via gezichtenboek. Daar komt iemand in de lucht die aangeeft dat hetgeen wij hebben inderdaad niet is zoals het hoort. Toevallig heeft hij nog zo’n buis liggen en na wat op en neer berichten komt hij onze kant op. Kosten: € 30,-. Voor mijn gevoel veel te veel maar dan kunnen we het wel maken zoals het hoort. Van de andere kant waren de rubberen dopjes per stuk of bijna € 10,-.

Op onderstaande tekening is de buis nummer 11 en de dopjes zijn 1 en 12. Wat niet op de tekening staat is het stuk van dop 12 naar de rembekrachtiger. Dat zit er ook bij.

 

De koperleiding in het blok. Hier zat nog een stuk benzineslang omheen.

 

Het totale bouwsel.

 

Detailopname

Na het binnenkomen van de onderdelen gaan we aan de slag. In mijn hoofd zit het idee dat we dit binnen een kwartiertje gefixt moeten hebben dus als het geheel niet lijkt te passen heb ik er best wel de pest in. Na wat frotten en klooien heeft Simone een helder moment en draait het geheel op de juiste manier om. Zo past het ineens!

de rubbers

 

de buizen en rubbers

Dat schuiven we allemaal in de auto en dan krijg je het volgende:

de linkerkant

 

en de rechterkant

We checken alles nog eens, schroeven alles vast wat we los hebben gehad en staan klaar om eens te testen. Simone draait de sleutel om en KLIK, klik… klik… Daar houdt het dan ook op. Er schakelt wel het een en ander van relais maar de startmotor doet niets. Ik kijk even naar de startmotor maar heb de dynamo te pakken. Even een foutje van mijn kant…. Na nog wat kijken en kabels checken bedenk ik me dat hij aan de onderkant zit en loop ik daarheen. Er hangt een kabeltje los en na het vastzetten van dat klemmetje start de bus eenvoudig. Hij loopt soepel en lijkt zelfs wat beter te lopen.

Onze testrit is morgen, dan rijden we naar Berdorf in Luxemburg. Halverwege de rit en na de rit check ik de auto op benzinelucht en hij ruikt helemaal niet meer naar benzine. Dat is goed!
Wanneer we naar huis rijden hetzelfde. Hij blijft mooi neutraal ruiken en ik heb er vertrouwen in. We overnachten nog een nachtje bij mijn ouders en na een kort ritje naar ons huis ruikt hij toch weer een beetje. Ik vraag me af of dat komt door het korte ritje dus blijf het geheel in de gaten houden. Het is in ieder geval stukken minder dan voorheen en daar ben ik blij mee.

Tijdens het vervangen van de benzineslang heb ik ook eens een van de kappen aan de onderkant van het motorblok los gedraaid. Het viel me op dat daar een thermostaat geplaatst was maar de kabel gebroken was. De thermostaat is defect (lek) en er is zo snel geen alternatief voorhanden. Wat inlezen en zoeken heeft me doen besluiten deze hele thermostaat eraf te laten.

De thermostaat voor Type 4.

 

Het viel ons ook op dat er een vreemd soort filter boven aan de luchtfilter zit. Dat kan niet origineel zijn maar de motor loopt er goed mee. Heeft iemand toevallig een advies over wat daar hoort te zitten?