Close up Coco

by Geert

Vandaag heb ik foto’s gemaakt van de kat. Iets anders dan normaal gedaan zou worden. Ik heb een objectief omgebouwd naar supermacro objectief. De foto’s van onze kat Coco zijn daarom ietswat abstract. Wat vinden jullie ervan?

Botanische Tuinen Utrecht

by Geert

Samen met de moeder van Simone en Simone zelf zijn we een dag naar de botanische tuinen in Utrecht geweest. Dit zijn de tuinen van Fort Hoofddijk. Na ons kaartje te hebben gekocht lopen we vrijwel direct naar de kassen. Daar is op het moment van ons bezoek het Tropisch Vlinderfestival bezig. We lopen eerst een rondje de normale kassen (waar het overigens erg rustig is) en de kweekkassen. Er zijn erg veel verschillende planten te zien en we kijken onze ogen uit. Ik kan het al snel niet laten en pak mijn camera uit mijn tas en begin foto’s te maken. We zien onder andere een reuzewaterlelie waarvan de bloem maar twee dagen bloeit. Één dag wit, één dag roze. We zien hem in het roze. Ook vleesetende planten en een grote variëteit aan bloemen komen bij me voorbij. Onze volgende bestemming is de vlinderkas.
Direct als we binnen lopen is het een grote verassing. Ik had eigenlijk verwacht dat er hier en daar een vlindertje te zien was maar ze vliegen letterlijk om de oren. Het komt regelmatig voor dat er bij iemand een vlinder op het hoofd of de schouder zit. De meest prachtige soorten vliegen er rond. Mooie rode beestjes, oranje, blauw. Het is een genot om te zien. De kas is iets of wat aan de kleine kant en het is daarom wat lastig foto’s maken. Nou weet ik dat ik als fotograaf de tweede trompet blaas en de “normale” bezoeker voorrang krijgt. Dit snapt niet iedere fotograaf en daarom is het soms wel eens onhandig.
Na het eerste rondje gaat de moeder van Simone even ergens op een bankje zitten. Dit komt mij wel uit want dan kan ik daar mooi mijn grote rugzak neerzetten en even samen met Simone nog een rondje doen. Dit is veel makkelijker want die rugzak zat wel een beetje in de weg.
Na ons tweede rondje lopen we naar het restaurantje en nemen daar een drankje om daarna door de buitentuinen heen te lopen. Er staat werkelijk waar een gigantische diversiteit van bloemen en planten. Dit is best tof om te zien en het wandelt lekker. We willen allemaal steeds wel ergens naar kijken en daarom doen we lekker op ons gemakje.
We passeren ook nog even de bijenstal. Er staat een imker bij een kijkkast uitleg te geven over de beestjes en de stal is netjes uitgerust met ruimte voor wilde bijen en andere insecten. De bijenkasten staan er mooi bij en de beestjes vliegen z’n best. Mooi om te zien.
Nadat we onze ronde afgemaakt hebben lopen we “om het af te leren” nog een rondje door de vlinderkas. Ik heb nog wat foto’s kunnen maken met een macro-vergroot-glaasje op mijn objectief. Zo kan ik dichterbij komen. Het is ietsje rustiger en we spreken de verzorger kort. Hij is erg enthousiast en praat zelfs over “zijn vlinders”. Heerlijk om te zien hoe iemand zo gepassioneerd is.

Macro's bij Lennart

by Geert

Ooit is het idee geboren om een macro meeting te organiseren. Lennart heeft de daad bij het woord gevoegd en we hadden een planning. Overdag zouden we macro fotografie gaan doen, dan ’s avonds barbecueën en als het dan donker zou zijn mogelijk startrailen.
Simone en ik pakken onze spullen en stappen in de auto, we hebben al een berichtje van Lennart gehad. Op de een of andere manier was de door mij verzonnen planning in mijn hoofd een uur opgeschoven. De verkeerde kant op weliswaar. Simone en ik komen een Brabants kwartiertje te laat aan en we buurten even wat. Niet al te lang hebben we gewacht alvorens onze tas in orde te maken en naar het bos te gaan. Op het begin is het nogal wat proberen met mijn flitser, zelf gemaakte softbox, tussenringen en alles wat erbij hoort. Met mijn ene hand heb ik mijn flitser vast. Mijn andere hand gebruik ik om mijn camera vast te houden, te bedienen en tegelijkertijd kijk ik door de zoeker heen. Automatisch scherpstellen zit er niet in. Ik moet gewoon dicht op een beestje gaan zitten en dan door de afstand te variëren het scherptepunt verschuiven. Dit punt is erg klein dus veel foto’s komen de eerste selectie toch niet door. Daarom maak ik er nu ook wat meer.
We lopen een stukje verder en daar komen we de libellen, kevertjes en dergelijke wat makkelijker tegen. Het is nog een hele kunst om beestjes die zichzelf natuurlijk camoufleren te vinden. Een klein groen beestje op een groen blad valt niet zo op.
Ik merk wel dat ik dit het leukste vind. Beestjes die toch een beetje opvallen en een beetje willen blijven zitten op de foto zetten. We lopen een stukje verder en hier zitten vooral veel mieren, spinnen en meer van dit grondkruipend spul. Het spreekt me iets minder aan omdat ik geen composities kan maken die ik wil en dat frustreert me ergens een beetje. Misschien is mijn geduld ook wel een beetje aan het verminderen.
Nadat iedereen een beetje zijn ding heeft kunnen doen lopen we terug naar Lennart’s huis. We doen een drankje, buurten nog wat na en spelen even met het microscoop objectief van Lennart. Dit is macro in het kwadraat. Erg gaaf om te zien dat je nog dichterbij kan komen. Omdat je een extreem kleine scherpte hebt moet je eigenlijk wel gebruik maken van focus stacking. Met de camera van Lennart heb ik een aantal shots gemaakt en ik ga daar later mee aan de gang.
We krijgen trek en gaan eten halen. Het weer valt een beetje tegen en we gaan voor friet. Na het eten willen we eigenlijk nog wel ergens foto’s van maken en het graffiti evenement in de Berenkuil is daar een mooie optie voor. We lopen rond en knippen wat foto’s. Lennart, Simone en Serge maken wat mooie platen. Ikzelf heb er niet zo heel veel mee en daarom knip ik niet zoveel foto’s. Wel mooi om te zien hoe die mensen met hun werk bezig zijn.
We gaan weer terug naar Lennart thuis, buurten wat met een borrel erbij en gaan naar bed. Morgen weer een dag.

Op de een of andere manier laad mijn site maar een klein gedeelte van de foto’s in. De hele set van 11 foto’s kun je hier vinden: [klik]