Volvo 66 – Roestbehandeling

by Geert

Vandaag was het tijd voor de roestbehandeling aan de auto. Ik dacht even een stukje te doen maar net zoals de meeste dingen bleek dit ook weer een groter karwei dan gedacht. De auto heeft wat roest in de voorste wielkast en dit is relatief oppervlakkig. Ik heb met een staalborstel, een afbraamschijf op de haakse slijper en een staalborstel in de boormachine het meeste roest verwijderd. Er zit nog wel een beetje maar dit lost de roestoplosser wel op. De foto’s staan niet altijd in de juiste volgorde, het kan dus zijn dat je van eindresultaat naar begin klikt.


Omdat ik nog even moest wachten totdat de winkel open ging en ik daar roestomvormer wilde gaan kopen ben ik maar “even” begonnen aan een ander deel van de auto. Achterin de kofferbak zit ook een slecht stuk en dit wilde ik sowieso aan gaan pakken. Waarom nu niet even wat voorbereidend werk bedacht ik mezelf. Met de boormachine en staalborstelkop ben ik begonnen met het meeste oppervlakkige roest eraf te borstelen.
Ergens halverwege ben ik naar de winkel geweest en daar heb ik roestomvormer, primer, schuursponsjes en polyester plamuur gekocht. Zo kan ik vooruit.
Eenmaal terug thuis wilde ik ook onder de auto en daarom moest ik hem even omhoog krikken. Bij het krikken hoor ik ineens wat kraken en vlak naast me scheurt zo de hele dorpel open. Niet heel handig en ik heb dan ook snel op een andere manier de auto omhoog gezet. Assteun eronder en voor de rest even afblijven. Ik heb wat roest uit de dorpel gepulkt en in een bak gegooid. Het kan er maar uit zijn toch.

vervolgens ben ik verder gegaan met de kofferbak. Flink wat borstel en slijpwerk verder is er aan de bovenkant een redelijke basis. De onderkant heeft nog werk nodig maar daarvoor moet of de uitlaat er onderuit, of ik heb een andere tang nodig om te knippen. Het zal de uitlaat wel worden want er moet ook nog gelast worden, maar dit is niet voor vandaag. De foto’s heb ik er langsaf kunnen nemen, dus de uitlaat zie je niet op de foto’s staan.

Volvo 66 – radio inbouwen

by Geert

Al jaren vind ik car audio een leuk iets om mee te spelen. Wel allemaal een beetje budget want ik heb geen zin om er honderden euro’s aan uit te geven. Meestal lukt het en ik heb dan ook al jaren een dikke subwoofer in de auto. Laag moet je voelen, niet horen.
In mijn hoofd heb ik de Volvo al voorzien van een mooie installatie en ook de meeste onderdelen liggen al klaar. De wildste plannen zitten in mijn hoofd maar als eerste is de radio aan de beurt. Omdat ik over de hele auto wel een beetje de oude look wil houden mag er geen nieuwerwetse radio in het zicht zitten. Het handschoenenkastje heb ik enige tijd geleden al gedemonteerd omdat daar de radio moet komen.
Via marktplaats heb ik een mooi setje voor midden en hoog kunnen kopen. De Rodek RC136NEO. Dit is een setje bestaande uit tweeters, midden-speakers en filters. Dit alles stuur ik aan met een Supertech STA-250 versterkertje. De tweeters zitten op het dashboard vast gemaakt met posterstrips. Deze strips zijn te verwijderen mocht ik dat willen. Op dit moment blijven de tweeters er mooi op zitten. Voor de midden tonen speakers heb ik een setje oude clarion speakers omgebouwd. Dit heb ik al een hele tijd geleden gedaan en je kunt het [hier] bekijken.
Om een beetje te kijken of het allemaal wel gaat passen heb ik al een proefopzetje gemaakt met een stuk karton. Helaas heb ik daar niet echt foto’s van gemaakt. Simone heeft een aantal foto’s gemaakt toen ik aan het hobbie-en was. Het stuk karton heb ik als mal gebruikt om de grootte van het uiteindelijke plaatmateriaal te bepalen. Allemaal een beetje op de gok en liever wat groter dan te klein want afzagen kan, maar bijzagen niet.

Deze mal heb ik nagemaakt in hout en daarna ook meteen voorzien van een gat voor de radio. Het rechterhoekje moest eraf omdat er een beugeltje achter het dashboard in de weg zat. Gelukkig zie je dit toch niet vanuit de auto. Ook heb ik onder het anti diefstal rek een plankje vastgezet. Behalve extra ondersteuning voor de radio schroef ik aan de onderkant de Supertech versterker vast.

De Supertech versterker wilde ik ook ergens weggewerkt hebben en in de buurt van de radio leek me het meest logisch. Toen ik wat aan het bedenken was kwam het idee om deze onder de radio te zetten, mits er nog plek was. De radio heb ik in het houten ontwerp dan ook wat hoger gezet dan bij het probeersel van karton. Zo past de versterker er mooi onder.

Er is nog ruimte over op de plank, dus ik heb besloten de filters maar op de achterkant vast te zetten. Dan zitten die ook gewoon bij elkaar en ben ik er meteen vanaf. Op de foto zie je de eerste keer vastzetten, uiteindelijk heb ik ze nog wat naar onderen moeten zetten omdat er een buisje achter het dashboard liep waar het plankje wel tussen kan, maar de filters niet meer.

De versterker wordt aangesloten via de speakeruitgangen van de radio. Zo kan ik met maar één uitgang voor tulp toch nog een onderscheid maken tussen de speakers voor en achter. De kabels heb ik allemaal netjes aan elkaar gesoldeerd en voorzien van krimpkous.

De volgende stap: het uiteindelijke inbouwen. Dit is vrij gemakkelijk gedaan omdat ik tussendoor bijna alles al gepast heb. Ik moet nog wel even de filters loshalen en eerst de plank in het dashboard schuiven en dan pas de filters erop zetten maar dat is eigenlijk alles. De remote kabel voor de versterker voor heb ik afgetapt van de remote kabel die naar achter loopt. Voor de versterker heb ik een losse voedingskabel vanaf een verdeelblok wat ik al eerder heb aangelegd liggen. De ground heb ik zomaar ergens bij geprikt. De stromen zullen zo hoog niet gaan worden verwacht ik. Wellicht dat ik dit ooit nog eens wat ga veranderen. Het heeft op dit moment geen prioriteit.

Ikzelf ben redelijk tevreden met het resultaat. Er zitten alweer wat plannen in mijn hoofd. Er moet nog iets van bekleding over de plank en de afwerkstrip van de radio moet ik zoeken. Deze ligt ergens in mijn hobbie hok maar waar dat weet ik zo niet. Georganiseerde chaos zullen we maar zeggen.

Volvo 66 – hij loopt weer

by Geert

Na zelf uren naar de auto gekeken te hebben heeft Martijn een keer met me mee gekeken. Hij is mijn steun en toeverlaat als het gaat om autotechniek en meestal vind hij het nog leuk ook. Tijdens lapzwansendag had hij al even naar de auto gekeken en hij snapte helemaal niet waarom ie niet wilde lopen. Toen er een bougiedop losgetrokken werd was het al snel duidelijk, het zit hem ergens in de ontsteking. Dit moet wel. De bougiedop viel zo van de kabel af en deze was dus alweer even aan vervanging toe. Op mijn gebruikelijke tempo (veel te traag) heb ik een nieuwe set kabels gekocht en deze gemonteerd. Nog steeds wilde de Volvo niet lopen.
Martijn en ik hebben een datum geprikt en samen gingen we naar de volvo kijken. Nu iets meer dan mijn normale kijken maar ook echt stappen ondernemen om weer leven in het motortje te krijgen. Martijn neemt wat condensatoren mee want die zou het ook nog wel eens kunnen zijn. We rommelen wat aan, controleren benzinetoevoer, kijken of de bougie wel vonkt en gaan zo nog even door. Op het moment dat we het echt niet meer zien zitten denkt Martijn weer eens aan de condensator en we schroeven de oude eraf. Het draadje wat eraan zit is op één of twee aders na helemaal door maar contact is contact bedenken we ons. Op het moment dat ik binnen het draadje aan het vervangen ben schroeft Martijn een reservecondensator op de auto. Even later staat hij glunderend bij mij in mijn hobbiehok. De auto leeft!
Nadat ik het draadje afgemaakt heb schroeven we de oude condensator weer terug en de auto start vrijwel meteen. We stellen nog wat stationair af en rijden een rondje. Het gaat best prima en ik ben helemaal in mijn nopjes. De auto trekt wel erg langzaam op en als we stoppen slaat hij meteen af. Ik weet weer waarom de auto aan de kant stond. De koppeling werkt niet zoals het hoort. Martijn is in deze de leek, want hij kent het systeem niet. Ik ken een heel klein beetje en we controleren samen het een en ander. Helaas zonder succes dus de auto blijft nog even op zijn plekkie staan. Na wat googlen ben ik eruit, ik denk dat ik de koppelingsplaat moet vervangen, of in ieder geval opnieuw moet laten bekleden.

[helaas geen foto’s deze keer.]

Volvo 66 APK goedkeuring

by Geert

Nadat ik de volvo eigenlijk te lang stil had laten staan kreeg ik een acceptgiro in de bus. Of ik even 126 euro over wilde maken in verband met de verlopen APK. Helaas kon ik de mannen en vrouwen vanhet cjib geen ongelijk geven. Ik had de Volvo nog steeds niet laten goedkeuren en was dus flink te laat. Gelukkig had de garage snel tijd. De weg ernaartoe was al een avontuur op zich. Door het lange stilstaan was de accu erg leeg en starte de motor niet zonder hulp en startkabels. De auto is voorhet stoplicht afgeslagen, en natuurlijk stond ik vooraan. Ik heb dr dekruising over geduwd en met hulp van ons pap weer gestart. Ongeveer 500 meter verder ben ik gaan tanken. In eerste instantie wilde ik de motor laten lopen, zodat we niet weer het gedoe hadden met starten. Ik hoeft natuurlijk niet te zeggen dat ze er bij de pomp anders over dachten. Weer met de kabels gerommeld en de volgende stop was de garage. Ik vond het best wel spannend, want de vorige keuring waren er nogal wat op en aanmerkingen. Deze keer waren er eigenlijk weinig dingen, en is de auto goed gekeurd. Ik heb de rekening nog niet thuis. Ben benieuwd of het erg veel zal kosten.
’s Avonds begon het meteen alweer te kriebelen. De auto moest naar huis komen, en zo snel mogelijk. Op weg naar huis merkte ik dat het in D zetten wat lastig gaat. Hier moet ik eens naar kijken, maar eerst een keer een toertje rijden om eventuele aanslag van het stilstaan er uit te krijgen.
Vandaag is de Volvo alweer twee dagen goedgekeurd thuis. Ik had al wat led strips liggen voor onder het dashboard en voor onder de achterbank. Deze moet ik nog mooi inbouwen en aansluiten. Nadat ik alles in mijn hoofd logisch bedacht heb ben ik er vandaag aan begonnen. Ik heb de eerste strip met ijzerdraadjes vast gedraaid en het geheel heb ik afgewerkt. Ik ben hier zon half uur mee bezig geweest, en net toen ik klaar was bedacht ik me dat ik er ook gewoon een paar tie-wraps omheen had kunnen trekken. De tweede strip zat dan ook in een paar seconden op zijn plek. Het volgende was de schakelaar. Ik heb een maand of drie een aantal deurschakelaars gekocht. Dit omdat de rechter deurschakelaar stuk is. Natuurlijk kan ik die dingen nu nergens meer vinden. Ik ben dus maar begonnnen met de schakelaar aan de bestuurderskant. Groene aanslag op het koper en zwarte op de rest van het metaal verhinderden een goede werking van de schakelaar. Ik heb hem er eens uitgehaald en helemaal opgepoetst, schoongekrabt en ingespoten met siliconen spray. Zo hoop ik de aanslag een beetje af te schrikken. Na het terug monteren van de schakelaar het een en ander doorgemeten en het zou goed moeten werken. De hemelverlichting gaat nu ook weer aan bij het openen van de deur.
Na het trekken van de benodigde kabels en divers soldeerwerk was het zover. Ik drukte het + draadje tegen het verdeelblokje aan wat ik al eerder met een flinke kabel rechtstreeks op de accu aangesloten heb. De strip aan de ene kant geeft licht, en aan de andere kant blijft het donker. Ik hoop op niet teveel gekkigheid en ik ben er snel uit. De kabeltjes heb perongeluk verkeerd om gesoldeerd. Zilver en koper kleuren lijken veel op elkaar, zo onderin zo’n dashboard.
Na het omsolderen van deze kabels werkt alles zoals gewenst. Op deze manier zijn aan de voorkant vast de plekken waar je je voeten neerzet bij het instappen verlicht.
Ik heb vast gekeken of de strip voor de achterbank lang genoeg is, maar dit blijkt niet zo te zijn. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik nu twee kortere dienik al heb liggen zal gebruiken, of een langere bestel.
Hieronder alvast een tweetal snelle gsm-foto’s van de voorkant. (met en zonder flits) Ik moet nog het een en ander afwerken, dus het is een beetje een zooitje. En de foto’s zijn niet echt hoge kwaliteit, maar je krijgt vast een idee.

Speakers ombouwen

by Geert

De Volvo is standaard niet voorzien van een audio installatie. Omdat ik graag een muziekje mag luisteren tijdens het rijden wil ik een radio en speakers inbouwen in de auto. Ik wil het geheel niet in het zicht hebben zitten omdat ik dit zonde vind voor de auto. De autoradio komt in het handschoenenkastje en de voorste speakers komen onderaan tegen de wielkasten. Omdat ik ook niet wil dat de voorspeakers modern ogen heb ik een setje oude speakers gekocht. Deze heb ik omgebouwd zodat ik wel goede speakers heb, maar met een oude look. Hieronder een fotoverslag.


De oude speaker zoals ik hem kocht.


Ik heb met een schroevendraaier de behuizing uit elkaar gehaald.


Nog een paar schroeven verwijderd om de speaker uit de behuizing te halen.


De nieuwe speakers naast de behuizing.


Helaas past de speaker niet op de bevestigingen van de oude speaker. Hier moet dus een oplossing voor komen.


De bevestiging van de speakers is niet eens meer te zien.


Bouten en moeren zijn de oplossing.


Met sterke lijm heb ik de bouten in de behuizing vast gelijmd. Zo kan ik de speakers toch mooi vastmaken.


De behuizing weer in elkaar gezet. Ziet eruit alsof het altijd zo gezeten heeft.

Soms doen de foto’s het niet helemaal goed. Je kunt ze dan op flickr bekijken door [hier] te klikken.

APK afkeur

by Geert

Vandaag is de Volvo een dagje weg geweest voor de APK keuring. Helaas waren er een aantal punten welke ik nog moet veranderen voordat hij goedgekeurd kan worden. De punten zijn:
 • Klingelateurs aan de voorkant doen het niet
 • Het remverschil aan de achterkant is groter dan 30%
 • De rechter koplamp geeft een vreemd lichtbeeld
 • De bevestiging van het differentieel aan de carosserie is niet deugdelijk. (geen afkeur; aandachtspuntje)

De meeste oplossingen zijn makkelijk, de klingelateurs moeten er even vanaf voor de keuring, dan kunnen ze het ook niet doen en kan daar niet op worden afgekeurd. De koplamp zal er misschien niet goed in zitten, het kan zijn dat ik hem perongeluk een slag gedraaid heb bij het terugzetten ofzo, ik hoop dit vanavond nog op te kunnen lossen.
Het remverschil aan de achterkant is minder, ik denk dat ik gewoon de linkerkant de rem los haal en zie of ik iets kan vinden. Anders het hele zooitje nog maar eens goed op druk zetten als het kan.
De bevestiging van het differentieel bekijk ik misschien nog wel even, maar ik denk dat ik er na de APK keuring wel naar kijk.

Carnavalsdinsdag

by Geert

Carnavalsdinsdag is bij mij altijd een beetje een rare dag. Op een of andere manier had ik dit jaar al niet zoveel zin in carnaval en daarom heb ik de dinsdag eens gekozen om wat aan de Volvo te hobby-en.  Allereerst de auto eens even gewassen. Hij was niet heel vies, en dan valt het schoonmaken wat mee. Ik probeer het bij deze auto echt bij te houden, want mijn andere auto is een puinbak.
De deuropener aan de linkerkant deed het niet echt heel goed. Hij schoot over het radje heen waarmee de deur eigenlijk geopend moet worden. Ik heb het hele zaakje dus losgehaald. Deurpaneel eraf en alles gesmeerd met siliconen spray. Hendel er weer op maar mocht niet baten. Nadere inspectie gaf aan dat de hendel stuk is. Deze hendel moet ik dus gewoon vervangen. Mocht je er nog een hebben, dan kun je [hier] een berichtje sturen. De deur heb ik maar weer in elkaar gebouwd. Ik weet nu in ieder geval wel hoe het er uitziet van binnen.
Verder heb ik het reservewiel schoongemaakt en op de juiste plek opgeborgen. Voorin de auto dus. Het wiel lag achterin te liggen, maar daar hoort het natuurlijk niet.
Omdat ik toch bezig was in de achterbak meteen maar begonnen met poetsen. Het roestgat rechtsachter kwam nu mooi van pas, ik kon het zand via hier mooi naar buiten vegen. Vervolgens de 2 vierkante metalen klepjes welke een beetje aan het roesten waren los geboord en de roest verwijderd. Vervolgens alles in een wit verfje gezet. Ik had deze lak nog staan en kon hem hier mooi voor gebruiken. Vervolgens alles opgeruimd wat ik gebruikt had en nog snel even wat foto’s gemaakt. Helaas ben ik niet tevreden met die foto’s. Ik moet echt een keer ergens op een toffe plek een paar plaatjes van het ding maken.

[slickr flickr tag=’achterbak’]

 

Bouwlampen

by Geert

Ik heb een keer in de avond uren zitten klussen. Omdat ik niets zag heb ik de bouwlamp erbij gepakt. Omdat deze gewoon los is kon ik hem niet echt goed neerzetten en steeds als ik mijn gereedschap wilde pakken werd ik verblind. Ook zat ik regelmatig in mijn eigen licht. Omdat te voorkomen wilde ik graag een stel van die lampen op statief kopen. Ik was er voor mezelf al uit dat ik er twee wilde. Zo sta ik nooit in mijn eigen licht. Een enkele bouwlamp van 400 watt vond ik meer dan genoeg. Ik heb dan in totaal 800 watt licht en daar moet je behoorlijk mee vooruit kunnen. Na verschillende leveranciers op het werk te hebben gehad ben ik ook even gaan kijken bij een aantal bouwmarkten. Daarna toch maar even op marktplaats gekeken. Ik was benieuwd of er daar nog iets moois op zou staan. Uiteindelijk ben ik voor de helft van het geld klaar, en heb ik dubbele lampen. In totaal dus 1600 watt licht. Dat moet zeker genoeg zijn.

Hooooo, stop.!

by Geert

De uitlaatrubbers van de 66 waren aan vervanging toe. De rubbers waren of kapot, of bijna. Omdat ik ze er bij de koop van de auto al nieuw bij had gekregen was dit een karwei wat ik in de avonduren mooi kan doen, zonder dat ik moet kijken wat ik nodig heb. Het enige probleem was de krik.
Nou weet ik dat Martijn een hele mooie garagekrik heeft, dus toen heb ik hem gevraagd of hij iets te doen had. Zonder dat ik ook maar iets van hem had gehoord stond hij ’s avonds bij mij thuis, met krik. Thanks Martijn.!
De auto omhoog was een eitje. Wat we toen tegen kwamen iets minder. De complete ophanging aan de achterkant was los gebroken. Het hele plaatje hing met het rubber vast aan de uitlaat, in plaats van de uitlaat met het rubber vast aan de auto.
Het eerste rubber vervangen was redelijk makkelijk. Martijn heeft er even mee lopen ruzieen, maar eigenlijk zat ie er zo op.
De tweede was wat lastiger. Omdat de hele beugel los was gebroken moesten we deze opnieuw bevestigen. De oplossing verdient niet de schoonheidsprijs, maar is voor de apk goed genoeg.
Met een boor en twee schroeven hebben we de houder vastgezet. Het zit nu “deugdelijk bevestigd” zoals apk eis is.
Omdat Martijn er toch was hebben we meteen naar de rem rechtsachter gekeken. De remcilinder was vast gaan zitten, en er zat allemaal zooi tussen. Los kloppen had geen zin meer, en mee helpen ook niet. Er moest dus een nieuwe cilinder op. Geen ramp, want die had ik ook al. Het hele zaakje los gedraaid, wat eigenlijk behoorlijk meeviel voor wat we hadden verwacht. De nieuwe cilinder er op, en de rem weer op druk gezet. Gelukkig had ons pap nog wat vloeistof staan. (Wie wat bewaard, die heeft wat) Vervolgens het hele zooitje weer in elkaar, en klaar.!


Toch eens betere foto’s maken, in plaats van met mijn gsm.

Lelijke olifant

by Geert

Vandaag ben ik voor de eerste keer naar het werk gereden met de Volvo 66. Toen ik in Helmond voor het stoplicht stond trok ineens een oudere man de deur open. “Zo één heb ik ook nog gehad, vroeger. Ja, precies zo..”
Het licht sprong op groen dus ik moest weer verder rijden, maar toch leuk dat mensen zo op de auto reageren.

Ook heb ik een luchtverfrisser in de auto gehangen. Niet omdat het nodig is, maar ik vind het wel geinig om zo’n ding aan de spiegel te hebben hangen. Het is een lelijke olifant geworden.

Pagina's:12»