Flitser en statief

by Geert

Al een lange tijd ben ik op zoek naar een flitser. Niet omdat ik er perse een nodig heb, maar ik denk dat de mogelijkheden voor portretfotografie uitgebreid worden wanneer ik een flitser heb. Nadat ik verschillende weken online gezocht heb en navraag gedaan heb bij verschillende mensen was de algemene tip: “koop de meest uitgebreide voor je budget, dan kom je nooit functies te kort.”
Zo gezegd, zo gedaan. Ik schiet met een Nikon D5100 fotocamera. De flitser ging dus ook een Nikon worden. Nou zijn er verschillende flitsers met allemaal een eigen bereik en functies. Om zeker niet mis te pakken ben ik gegaan voor het vlaggenschip van Nikon. Een Nikon Speedlight SB-910 is het geworden.
De flitser word geleverd met een zachte tas, een diffusiekap, een filter voor gloeilamplicht en een voor tl-licht, en een in mijn ogen ietswat goedkoop standaardje.

Ik heb de flitser al een paar keer geprobeerd, maar weet wel dat ik nog wat in moet lezen en wat moet proberen. Gelukkig heb ik een paar e-books over flitser, en daar kan ik me eens flink mee uitleven. Mijn broertjes worden helemaal simpel van me. Ik vraag ze steeds om model te staan.
Om de flitser off-camera te gebruiken heb ik ook een statief besteld. Het goedkoopste wat ik kon vinden op E-bay. Het is er een geworden van Meking. Behalve dat het allemaal een beetje goedkoop aandoet werkt het wel prima. Er zit een zilveren paraplu op om het licht te reflecteren. Ik moet nog wel iets van sanbags hebben. Ik denk dat ik ze laat maken bij het locale naaiatelier, (of mijn moeder) want de prijs bij kopen vind ik behoorlijk hoog voor een zak met zand.

Ook heb ik nog een uitrekbare TTL kabel gekocht. Zo kan ik mijn flitser aansturen via de camera zonder dat ik de camera moet laten flitsen. Ook kan ik de camera het licht aan laten passen en hoeft ik niet manueel de lichtsterkte van de flitser in te stellen. Over een tijdje koop ik wireless triggers. Ik denk dat het de Cactus V5 word, maar daar ben ik nog niet helemaal zeker over.

Ik heb een aantal foto’s gemaakt om het een en ander uit te proberen. Deze staan hieronder.

Praktica B200 electronic

by Geert

Dit speeltje heb net zoals de Nikon F75 ik gekregen van een fotograaf hier in de buurt. Het boekje heb ik er ook nog bij. De camera heeft een ingebouwde lichtmeter welke lijkt te werken. Misschien moet ik wel even de batterij verwisselen. Een erg toffe feature vind ik het inspiegelen van de diafragmawaarde. Je kunt in de zoeker de diafragmawaarde op het objectief aflezen door een speciaal hiervoor gemaakt venstertje. Ook zit er een zelfontspanner op de camera.
Meer info over de camera: http://camerapedia.wikia.com/wiki/Praktica_B_200

Het objectief is een Pentacon Prakticar 50mm 1:1.8 objectief. Dit is denk ik een leuk objectief om wat mee te spelen.
De flitser is een manuele flitser. Ik zal deze niet vaak gebruiken maar vond hem wel leuk staan op de foto.
De camera is nu geladen met een rolletje Kodak Tri-x pan400 (B&W). De resultaten zien jullie vanzelf verschijnen.

 

Nikon F75

by Geert

Bij ons in de buurt is een fotograaf gestopt. In de winkel stond nog een heleboel “oude rommel” welke ze in een paar dozen gegooid hadden en die ik op kon komen halen. In deze dozen heb ik toch nog een paar leuke dingetjes kunnen vinden. Zo ook deze Nikon F75 camera met objectieven. Het is een analoge camera met toch best wel wat snufjes. Zo zit er autofocus op, bracketing functie belichtingscorrectie, timer en het leukste van allemaal; dubbele belichtingen.
Ik heb er op dit moment een rolletje in zitten en ben aan het proberen met dubbele belichtingen. Je maakt dan twee foto’s op een negatief waardoor de foto’s over elkaar heen komen te liggen. De combinatie die ik nu probeer is portretten en landschappen.

v.l.n.r.:
Nikkor AF 35-80
Nikkor AF 28-100
Nikkor AF 28-70
Nikon F75 body

Ontwikkelchemie

by Geert

Na een aantal mails op en neer gestuurd te hebben naar Indra van Foto Rembrandt heb ik de hele mik-mak maar besteld. Ik kan nu thuis zelf mijn film ontwikkelen. (althans, ik heb er de spullen voor)

Met behulp van de handleiding en een lading “kwaliteits” youtube filmpjes zal ik mijn eerste film binnenkort eens gaan proberen.

Sigma 10-20

by Geert

Ja hoor, zoals in mijn vorige post al beloofd heb ik hem gekocht. Van een collega fotograaf kon ik dit objectief overnemen. Mooi prijsje afgesproken en vandaag ben ik hem op gaan halen. De Sigma 10-20mm F4-5.6 DC HSM. Ik heb er nog geen echte foto’s mee gemaakt en ik ben er al blij mee.
En nu, kei harde rechtse groothoek actie. 🙂

Technische informatie: klik

AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G

by Geert

Na een tijdje toch getwijfeld te hebben van wel of niet te kopen toch maar de knoop doorgehakt en dit mooie objectief gekocht. Een erg fijn ding met mooie scherpte diepte mogelijkheden. Nog een beetje wennen, maar dat gaat wel goedkomen.!

Meer info: [hier]

Tas

by Geert

Vandaag heb ik hem dan EINDELIJK gekregen. Een tijdje is ie uitverkocht geweest, maar ik heb hem dan nu ontvangen. Een echte camera tas.
De handvatten zijn van die straps die je normaal aan je camera hebt zitten, degelijk vastgemaakt aan de tas zelf. Een origineel Canon accessoire.  Helaas heb ik dat van tevoren niet gezien, want ik schiet met Nikon, maar het mag de pret niet drukken. Een erg leuke en degelijke tas, voor een mooi prijsje.

Wil je zelf ook zo’n tas.? Je kunt hem hier bestellen.

Regenhoes

by Geert

Eindelijk is hij binnen. Een week of wat geleden heb ik een regenhoes besteld voor over mijn camera. Ik kan zo in de stromende regen gewoon door knippen zonder mijn camera helemaal te verzuipen.

Ik zal mijn ervaringen ermee hier beschrijven.

Nieuwe Rugzak

by Geert

Ja hoor, eindelijk heb ik het dan gedaan. Een nieuwe rugzak gekocht om mijn fotospulletjes in te doen. Nu had ik een aantal kleine tasjes in een grote rugzak. Als ik dan eens het onderste moet hebben dan moet ik eerst het hele ding leegladen. Dit euvel heb ik nu niet meer omdat de tas makkelijk open kan en ik direct bij al mijn spulletjes kan.
Wat helemaal ideaal is is dat er een quick draw opening in de tas zit. Zo kan ik altijd snel bij mijn camera.