Koelkast weer op gas.

by Geert

Toen we onze bus kochten hebben we een paar keer geprobeerd de de koelkast te laten werken op gas. Helaas lukte dat niet maar we hebben er altijd omheen kunnen werken. We hebben een zonnepaneel en een accu van 80Ah maar nooit echt getest of dat genoeg is. Wat we wel weten is dat wanneer ik de koelbox (ook 12v gevoed) een nacht aan laat staan dat dan de laadcontroller ingrijpt in verband met een te lage accu spanning.
Nu is het dan echt tijd om het aan te pakken. De koelkast staat klemvast tussen de keukenkastjes gemonteerd en ik draai de gasleiding los nadat ik de gasfles dicht heb gedraaid. Nu kan ik hem naar voren schuiven dacht ik. Maar de kabels voor 12v en 220v zitten nog vast. Die maak ik ook los en dan glijd de koelkast er zo uit.

De kabels voor de voeding

Op de werkbank is het makkelijker werken. Ik kan goed bij de brander en na het losdraaien kom ik meteen wat rommel tegen. Er zijn wat roestige stukjes metaal uit de uitlaat naar beneden gevallen en die blokkeren de vlam. Na het verwijderen van die zooi check ik de ontsteking en ik zie een vonk. Dat is positief en ik zorg dat het gas weer aangesloten is. Na een paar keer klikken zonder het gas aan zet ik het gas aan een direct zie ik een vlammetje. Dat is positief en ik zorg dat alles weer zoals het zat gemonteerd is een plaats de koelkast terug.

Helaas heb ik bijna geen foto’s gemaakt bij deze reparatie maar ik heb veel gehad aan deze blog: https://westyman.com/2016/07/25/jokerhacks-de-electrolux-koelkast/