Bougies verwisselen

by Geert

Toen we de bus gekocht hebben heb ik al snel genoeg de bougiekabels vervangen. Helaas had de automaterialenzaak niet de juiste bougies op voorraad dus die bleven nog even zitten. Na het uitvallen van Bliksem tijdens het ophalen van de spiegels hebben we onszelf voorgenomen alsnog snel de bougies te wisselen.
Martijn kwam me helpen. Supergezellig en hij weet goed hoe het allemaal werkt. Toen we de bougiekabels vervangen hebben was één bougie tussen de afschermingsplaten en de cilinder gevallen. daar konden we heel slecht bij en we hebben toen misschien wel een uur staan vissen voordat we de bougie weer te pakken hadden. Daar gaan we nu goed op letten. De eerste paar bougies gingen er erg gemakkelijk uit en in.

20160315_195557

Dat is nogal te doen, maar de vierde zat er (waarschijnlijk) scheef in. Hij zat zo vast dat het bijna niet los te krijgen was. Met wat op en neer draaien en toch doorzetten hebben we de bougie er toch uit gekregen. De nieuwe er weer in, goed opletten dat hij er netjes recht in draait en kijken of het geheel nog werkt. Hij loopt prima maar ergens horen we toch nog iets van lucht ontsnappen. Na wat zoeken zit er in één van de carburateurs een gat met schoon schroefdraad. Dat gaan we opzoeken want ik geloof niet dat daar niets heeft gezeten. (tips zijn welkom!)

20160315_203934

Op het moment dat we verder zoeken komen we ook nog een vreemd uitstekend schroefje tegen. Dat hoort daar niet helemaal thuis denken we zelf. Op het moment dat we dit eruit halen slaat de motor direct af. Het is dus een soort van afdichting, maar waarom die daar zit weet niemand. Met een spiegeltje kunnen we er achter kijken en daar zit een of ander schuifje. Maar waarvoor het precies dient weten wij ook niet. Haynes kon me ook niet helpen.  
Het gat zuigt vacuum. 

20160315_204431

20160315_204350

20160315_204000

Weet je waarvoor dat gaatje is, en of dat schroefje er hoort te zitten, reageer dan alsjeblieft hieronder.

Spiegels ophalen

by Geert

Dit weekend was het zover. Na een verplichte winterstop van drie maanden konden we weer eens op pad met Bliksem.
Enkele dagen eerder hebben we de bus al gestart om te kijken of hij nog steeds zo goed reed. We maken een klein rondje en bij het opdraaien van de N weg valt al het vermogen weg. Bij even wachten en nog eens proberen te starten slaat hij nog steeds niets aan. We slepen de bus naar huis en in de garage slaat hij heel kort nog een keer aan.

De dag erop ben ik met mijn gereedschap aan de gang gegaan. Ik draai bougies los en die leg ik los op het blok. De eerste vonkt niet. Ik pak een tweede kabel en ook daar doet de bougie niets. Dan maar een andere los draaien. Die vonkt wel en de motor slaat zelfs aan! Geen idee wat er nou veranderd is maar dit is goed nieuws. Meteen alle spullen in de bus, gereedschap mee en met een extra auto er achteraan een rondje rijden. Dit gaat goed.

Vrijdagavond vertrekken we. We nemen het gereedschap mee want je weet maar nooit. Na een uur rijden vind ik het best prima gaan en ik probeer een vrachtauto in te halen. Halverwege gebeurt wat we niet hoopten. Al het vermogen valt weg. Alarmlichten aan en naar de vluchtstrook gestuurd. Daar in het donker, met een geel hesje en een waarschuwingslicht op een flinke afstand maar de bougies los staan draaien. Ook even wat kabels los en vast gemaakt zodat die ook goed contact maken. Hierna start de bus weer en we kunnen prima door rijden. Wel wat langzaam want het voelt toch een beetje eng, maar we komen goed aan in Dieren.
Daar parkeren we Bliksem aan de rand van een woonwijk en het bos om onszelf klaar te maken voor de nacht. Gordijnen dicht, wel een ventilatierooster tussen het raam en de dekens op bed. Op de radio had ik gehoord dat het hier en daar kon vriezen en daar wil ik mezelf een beetje voor inpakken. We gaan erg vroeg slapen. Na het lezen van een paar pagina’s in een boek ben ik bekaf en Simone ligt ook al wat te dutten.
’s Morgens worden we ook weer op tijd wakker. Na warme kleding aan te hebben getrokken wordt Bliksem gefatsoeneerd. Na de reparatie aan de snelweg hebben we niet alles weer netjes op de juiste plek terug gelegd en dat doen we nu wel. De voorruit willen we schoon maken maar het condens is vastgevroren. We maken met een pasje de ruit ijsvrij en rijden naar de supermarkt voor broodjes.

Prima slaapplaats

 

Koud!

Na een mooi plekje gezocht te hebben genieten we van onze broodjes, een warme kop thee en doen we een korte wandeling. Lekker in het bos zo! Na het ontbijt gaan we op zoek naar nieuwe bougies. We hebben om 11:00 afgesproken bij de verkoper van de spiegels en daar zijn we veel te vroeg als we nu gaan. De eerste winkel heeft ze niet liggen, maar de tweede wel. En niet eens zo heel duur. Die hebben we vast dus we kunnen ze vervangen als we weer thuis zijn.

Ontbijtje in het bos.

Na aanschaf van de bougies gaan we naar de verkoper van de spiegels. We krijgen een kop thee en buurten flink wat. De tijd vliegt en het is erg gezellig. Dan de spiegels passen. Dat blijkt niet helemaal te kloppen want ze staan scheef. toch de spiegels van een LT dus. Helaas!
Toevallig ligt er nog een standaard T3 spiegel met bol glas in een krat en die mag ik voor een prikkie hebben. Dankjewel dus. Hier ben ik ook kei blij mee. De spiegel monteer ik meteen en we vertrekken.

Na een korte rit komen we aan bij een parkeerplaats op de Veluwezoom. Daar eten we nog een broodje en gaan we lekker een stuk wandelen. Het is een erg mooie omgeving en de zon schijnt lekker in ons gezicht. Dit is fijn!
Na de wandeling is het tijd om toch maar weer naar huis te gaan. We rijden op ons gemakje naar huis en Bliksem houdt het goed vol. Het was weer fijn en het smaakt naar meer.

Samen op de Veluwe

Een omgewaaide boom op de Veluwezoom.

Samen in de zon.

Bliksem op de parkeerplaats

Thuis aangekomen gaan alle spullen weer terug in de kast, wordt de wc geleegd en wordt het teveel aan water uit de tank in de bloembakken gegoten. Het gaat steeds makkelijker en vanzelfsprekender en we hebben nu al zin in ons volgende tripje. Heb je tips, dan horen we het graag.