Bliksem en de ezels

by Geert

Het is weer zover. We doen nog een paar kleine klusjes en dan pakken we onze spullen. Dit gaat alweer gemakkelijker en sneller dan de vorige keer. We weten steeds beter wat we wel en niet mee willen nemen.

Na een klein half uurtje komen we bij Martijn. Hij woont in het Ecodorp in Boekel en we zijn nog nooit bij hem op bezoek geweest.  Als we aankomen is hij al bezig met het opstoken van zijn (zelf gemaakte) kleioven. Heel leuk en vooral erg lekker.  We hebben flink zitten kletsen en het was erg gezellig. Martijn heeft hun waterzuiveringsinstallatie laten zien en de voedseltuin.

Na een nachtje lekker te hebben geslapen zijn we vertrokken naar Schijndel. Eerst naar De Wit om een nieuw kraantje voor Bliksem te halen en dan door naar de ezelcamping. Bij De Wit kwamen we erg vroeg aan. We moesten nog een uur wachten maar dat gaf ons tijd om te ontbijten en een beetje over de landerijen uit te kijken. Natuurlijk stonden we eerst in het verkeerde pand maar we zijn zo slim geweest om vrij snel de weg te vragen. Na het juiste kraantje te hebben gevonden door naar de ezelcamping. We kwamen op tijd aan bij “’t Skonste Plekske” en er was nog precies een plaats. Daar hebben we de bus neergezet en na een kwartiertje stonden we helemaal opgebouwd. Tijd voor een pilsje dacht ik maar toen bedacht ik me dat het nog geen 11:00 was… dan maar een glaasje ranja.

Na een half uurtje ofzo hebben we lunch gemaakt. Een flinke ommelet op brood gaf ons genoeg energie voor de rest van de middag. Het centrum van Schijndel is zo’n 20 minuten lopen en dat hebben we dan ook gedaan. We hadden erop gegokt dat er nog wel leenfietsen op de camping waren maar dat is met zulk prachtig weer natuurlijk te optimistisch geweest. We wandelen rustig aan naar het centrum en het is heet, maar prettig. In het dorp is het markt. Daar lopen we een keer rond en we nemen een kijkje in de kerk. Helaas kun je niet doorlopen en is het gewoon een halletje waar je een kaarsje kunt branden. Hiermee zullen we het moeten doen.

We gaan even zitten voor een drankje en bekijken wat mensen die langslopen. Volgens wikipedia is de Schaapskooi een bezienswaardigheid dus “here we go!”. Na een half uurtje lopen komen we aan en we nemen direct plaats op het terras. Daar drinken we wat en we eten een zalmwrap. Deze is opgeleukt met anijszaadjes. Een leuke en lekkere verassing tijdens het eten.

Na het eten lopen we door de groentetuin en gaan hoi zeggen tegen de schapen. Die liggen allemaal in de schaduw te chillen.

Het is nog best wel een stukje terug (50 minuten volgens Google Maps) dus we lopen maar weer aan. Met een korte stop bij de Albert Heijn voor avondeten en een fles water zijn we net voor 17:00 weer op de camping. In de wij loopt een superkleine shetland pony. De eigenaresse geeft aan dat deze afgelopen nacht geboren is. Het is echt een schattig beestje.

Na een uur of wat mensen kijken is het tijd om te koken. We fabrieken een luxe pastaschotel met spinazie en vega kipstuckjes. Een beetje roomkaas maakt het geheel af. We laten het ons smaken en na het eten wandelen we nog een rondje. We bekijken de kippen en sjokken een stukje langs een in onbruik geraakt spoor af. Daarna is het tijd om echt te nietsen. De benen zijn moe en wij zelf ook. We bekijken weer wat mensen en de honden van de buren. Er zit er een bij die door iedereen aangeroepen wordt maar maar eigenlijk niemand echt luisterd. Supergrappig. Het begint te waaien en de zon is achter de bomen. Daarom rollen we de luifel weer in en hangen onze lampjes opnieuw op.

We drinken een drankje en kletsen wat. De ezels horen we af en toe balken en de eerste kinderen beginnen te jengelen. Het wordt laat en ze moeten douchen of naar bed. Of erger nog…. beide!

Wij zitten intussen lekker voor de bus te chillen. Muziekje op de achtergrond (Slam BoomRoom) en een beetje mensen kijken. We hoeven niets te doen en daar maken we gebruik van.

Op het gegeven moment komt er iemand langs met een kruiwagen vol hout. Ons wordt niet gevraagd maar de buren slaan een dagje over. Die daarnaast willen wel hout en nog geen vijf minuten later is er vuur. Er staan mooie wasmachinetrommels in het midden van het veld en daar kun je vuur in stoken. Twee kleine ventjes staan met hun waterpistool tegen de vlammen in te sproeien.

Intussen gaat Simone douchen en duik ik nog eens in een vette plaat op de radio. De hond die naar niemand luisterd speelt wat met een andere hond en ik zit maar wat te kijken. Heerlijk genieten dit.

Na een tijdje zijn die vuurkorven niet meer zo fijn. Heel het veldje hangt vol met rook en die stinkt. Goed tegen de muggen zullen we maar zeggen. Na wat koekjes en wat drinken zijn we op. Ik heb me intussen gedouched en we vinden het beiden tijd om naar bed te gaan. De ezels balken nog een laatste keer voor deze nacht en we vallen in slaap.

Ergens midden in de nacht wordt ik wakker van de donder. Het beukt er op los en de flitsen zie je door het doek heen. Wij draaien rustig om en slapen verder. Ik wordt nog wel een paar keer wakker maar dat is geen ramp.

‘S morgens zorgen we allereerst voor ontbijt. Er gaan nogal wat mensen dus ik zit meteen in de opruimmodus. Dat is helemaal niet nodig want we hoeven ons helemaal niet te haasten. Bij vertrek worden we nog uitgezwaaid door de eigenaresse van de camping en we rijden rustig naar huis, geen haast. We rijden nog even langs iemand die zijn fiets verkoopt. Zo hebben we de volgende keer onze eigen exemplaren mee en pakken we niet mis op de camping.

Thuis aangekomen ruimen we de garage eerst eens goed op. Tijdens de verbouwing hebben we vooral veel spullen erin gezet maar nooit opgeruimd en heel weinig weg gegooid. Nu is er weer plek voor bliksem en onze nieuwe fietsen. We hebben er later in de middag mog eentje voor mij opgehaald namelijk.

We sluiten het weekend af met een diner bij “De Steenoven” in Helmond. In stijl ernaartoe op onze nieuwe fietsen. Een goede afsluiter voor een heel fijn weekend.