Praktica B200 electronic

by Geert

Dit speeltje heb net zoals de Nikon F75 ik gekregen van een fotograaf hier in de buurt. Het boekje heb ik er ook nog bij. De camera heeft een ingebouwde lichtmeter welke lijkt te werken. Misschien moet ik wel even de batterij verwisselen. Een erg toffe feature vind ik het inspiegelen van de diafragmawaarde. Je kunt in de zoeker de diafragmawaarde op het objectief aflezen door een speciaal hiervoor gemaakt venstertje. Ook zit er een zelfontspanner op de camera.
Meer info over de camera: http://camerapedia.wikia.com/wiki/Praktica_B_200

Het objectief is een Pentacon Prakticar 50mm 1:1.8 objectief. Dit is denk ik een leuk objectief om wat mee te spelen.
De flitser is een manuele flitser. Ik zal deze niet vaak gebruiken maar vond hem wel leuk staan op de foto.
De camera is nu geladen met een rolletje Kodak Tri-x pan400 (B&W). De resultaten zien jullie vanzelf verschijnen.

 

Nikon F75

by Geert

Bij ons in de buurt is een fotograaf gestopt. In de winkel stond nog een heleboel “oude rommel” welke ze in een paar dozen gegooid hadden en die ik op kon komen halen. In deze dozen heb ik toch nog een paar leuke dingetjes kunnen vinden. Zo ook deze Nikon F75 camera met objectieven. Het is een analoge camera met toch best wel wat snufjes. Zo zit er autofocus op, bracketing functie belichtingscorrectie, timer en het leukste van allemaal; dubbele belichtingen.
Ik heb er op dit moment een rolletje in zitten en ben aan het proberen met dubbele belichtingen. Je maakt dan twee foto’s op een negatief waardoor de foto’s over elkaar heen komen te liggen. De combinatie die ik nu probeer is portretten en landschappen.

v.l.n.r.:
Nikkor AF 35-80
Nikkor AF 28-100
Nikkor AF 28-70
Nikon F75 body

Fotorolletjes en papier

by Geert

Via marktplaats kwam ik iemand tegen die wat fotorolletjes en lichtgevoelig papier over had. Ik kon dit zo op komen halen. De rolletjes zijn wel al wat ouder, maar zouden nog gewoon een goed resultaat moeten hebben. We zullen zien. De jongedame die het papier weg gaf had er nog een velletje uit gepakt en het verkleurde nog mooi.
Ik heb de volgende dingen op kunnen halen:
– Agfa multicontrast premium papier
– 2x Ilford HP5 400 b&w (36 opnamen)
– 8x Kodak Tri-X pan 400 b&w (36 opnamen)

Toch leuk om eens wat mee te kunnen schieten. Vooral omdat ik nog nooit in zwart wit geschoten heb.

Negatieffilm ontwikkelen

by Geert

De laatste tijd knip ik regelmatig en foto met mijn analoge camera, Een Practika Super TL3. Ik heb een tijdje geleden de ontwikkelchemie voor zwart-wit en kleuren rolletjes al besteld en vond het vandaag een mooie dag om het eens uit te gaan proberen. Ik had nog één rolletje liggen, en een rolletje met twaalf foto’s ofzo erop. Ik heb eerst een rondje gemaakt door het huis om het rolletje vol te krijgen. Dit werd sowieso al het probeer rolletje, want ik had nog nooit zelf mijn negatieven ontwikkeld.
De eerste stap was het laden van de film naar de ontwikkeltank. Dit is een lichtdichte tank waar ik de chemische vloeistoffen in kan schudden zodat de film ontwikkeld. Probleem 1: Ik moet een lichtdichte ruimte hebben. De kelder lijkt me geschikt en ik ga kijken waar het licht binnen komt. Twee ventilatieroosters en een raam later is het echt pikkedonker in de hoek waar ik sta. Ik hoop dat er echt geen licht meer is, want volgens de verhalen komt dit erg precies. Probleem 2: Ik heb geen opener om het rolletje open te maken. Gelukkig kan mijn grote vriend Google me helpen en ik lees iets over een flessenopener. Het werkt, maar niet ideaal. Binnenkort komt er dus een opener bij. Het laden van de film valt me aan alle kanten mee. Oke, ik sta in het pikkedonker en zie dus niets maar het laden is in een paar minuten gepiept.
Ik zet de flessen chemicaliën klaar en begin te lezen. Op het moment dat ik de verhoudingen uitgerekend heb bedenk ik dat ik nooit 40 milliliter afgemeten krijg in een litermaat. En dat ons mam het niet leuk vind als ik chemicaliën ga mengen in haar goede litermaat. Na een kort uitje naar de winkel voor een litermaat, een halve litermaat en spuiten voor 5 en 10 milliliter kan ik gaan mengen. De inhoud van mijn ontwikkeltank is 400 milliliter en hier ga ik de chemie voor mengen. Ik kan wel liters gaan mengen, dit is ook veel makkelijker, maar dan is het spul zo snel op. En ik heb nog geen goede bewaarflessen. (heb je er nog? stuur een berichtje aub.)
Eindelijk heeft deze Geert Chemicalie alles gemengd en kan ik beginnen. Best wel spannend!
Ik zorg dat alles de juiste temperatuur heeft en giet deel één naar binnen. 3,15 minuten agiteren – wachten – agiteren – wachten later kan het spul eruit en komt chemie deel twee van pas. Na weer 4 minuten te hebben ge-agiteert – gewacht – ge-agiteert – gewacht is het klaar voor het spoelen. Ik kan weer 3 minuten agiteren maar moet nu elke 30 seconden het water vervangen. Na het fixerende bad, met weer een tijdje agiteren – wachten – agiteren – wachten is de film klaar om de laatste keer gespoeld te worden, en daarna kan ik hem ophangen. Planning is alles zeggen ze wel eens ooit. Ik ren daarom in paniek naar de schuur, haal een stuk hout om een stelling te kunnen maken in de douche en daar de film aan te drogen te hangen. Ook zet ik ons mam aan het werk om naar gewichtjes te zoeken, zodat de film recht blijft hangen. (thanks mam!)
Al met al komt het goed, en hangt mijn eerste ontwikkelde film ooit te drogen. Ik ben er best trots op.
Omdat ik toch bezig ben doe ik er nog even een tweede filmpje achteraan. Als ik het goed gelezen heb kan ik met één bereiding chemie vijf films ontwikkelen. Dus ik hoop dat dit klopt.

De resultaten staan hieronder:

Het eerste ontwikkelde rolletje ooit (Hema-Super SR200):

Mijn tweede ontwikkelde rolletje (Kodak Kodacolor 200):

 

Ontwikkelchemie

by Geert

Na een aantal mails op en neer gestuurd te hebben naar Indra van Foto Rembrandt heb ik de hele mik-mak maar besteld. Ik kan nu thuis zelf mijn film ontwikkelen. (althans, ik heb er de spullen voor)

Met behulp van de handleiding en een lading “kwaliteits” youtube filmpjes zal ik mijn eerste film binnenkort eens gaan proberen.

Analoog – Rolletje 1

by Geert

Vandaag kreeg ik mijn eerste rolletje terug na ontwikkeling. Meteen een paar dingen geleerd: mijn lichtmeter klopt redelijk, over of onderbelicht is ook echt over of onderbelicht. Dit resulteert in een paar foto’s waar ik eigenlijk niet meer kan zien wat ik nou op de foto heb gezet, maar ze zijn wel ge-upload. Verder geeft hij bij sommige opnamen een witte streep aan de zijkant. Nou heb ik bij het terugdraaien van het rolletje iets te hard aan het palletje getrokken waardoor ik misschien wel eens het klepje open heb kunnen laten springen voor een klein stukje, dus ik hoop maar dat het daar aan ligt. Het is ook niet bij alle foto’s zo. Scherpstellen is me redelijk gelukt (denk ik) dus dat is prima.
Zijn er nog dingen die ik anders zou kunnen doen voor een leuker /  mooier /  creatiever resultaat, let me know!

Alle foto’s zijn alleen even ingescand en het logo eronder geplakt.