05th nov2012

Flitser en statief

by Geert

Al een lange tijd ben ik op zoek naar een flitser. Niet omdat ik er perse een nodig heb, maar ik denk dat de mogelijkheden voor portretfotografie uitgebreid worden wanneer ik een flitser heb. Nadat ik verschillende weken online gezocht heb en navraag gedaan heb bij verschillende mensen was de algemene tip: “koop de meest uitgebreide voor je budget, dan kom je nooit functies te kort.”
Zo gezegd, zo gedaan. Ik schiet met een Nikon D5100 fotocamera. De flitser ging dus ook een Nikon worden. Nou zijn er verschillende flitsers met allemaal een eigen bereik en functies. Om zeker niet mis te pakken ben ik gegaan voor het vlaggenschip van Nikon. Een Nikon Speedlight SB-910 is het geworden.
De flitser word geleverd met een zachte tas, een diffusiekap, een filter voor gloeilamplicht en een voor tl-licht, en een in mijn ogen ietswat goedkoop standaardje.

Ik heb de flitser al een paar keer geprobeerd, maar weet wel dat ik nog wat in moet lezen en wat moet proberen. Gelukkig heb ik een paar e-books over flitser, en daar kan ik me eens flink mee uitleven. Mijn broertjes worden helemaal simpel van me. Ik vraag ze steeds om model te staan.
Om de flitser off-camera te gebruiken heb ik ook een statief besteld. Het goedkoopste wat ik kon vinden op E-bay. Het is er een geworden van Meking. Behalve dat het allemaal een beetje goedkoop aandoet werkt het wel prima. Er zit een zilveren paraplu op om het licht te reflecteren. Ik moet nog wel iets van sanbags hebben. Ik denk dat ik ze laat maken bij het locale naaiatelier, (of mijn moeder) want de prijs bij kopen vind ik behoorlijk hoog voor een zak met zand.

Ook heb ik nog een uitrekbare TTL kabel gekocht. Zo kan ik mijn flitser aansturen via de camera zonder dat ik de camera moet laten flitsen. Ook kan ik de camera het licht aan laten passen en hoeft ik niet manueel de lichtsterkte van de flitser in te stellen. Over een tijdje koop ik wireless triggers. Ik denk dat het de Cactus V5 word, maar daar ben ik nog niet helemaal zeker over.

Ik heb een aantal foto’s gemaakt om het een en ander uit te proberen. Deze staan hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.