05th jun2012

Beelitz Heilstatten

by Geert

Deze locatie hebben we tijdens “Das grose Gunther, Gurt en Martijni Duitschland-Berlin tour” ook aangedaan. Achteraf blijken we de helft van de locatie gemist te hebben, maar hey, je kunt maar een reden hebben om terug te rijden. Gelukkig zijn er wel wat leuke platen uitgerold.

Beelitz-Heilstätten is een deel van het plaatsje Beelitz. Hier is een complex van zo’n 60 gebouwen gesitueerd. Het complex is gebouwd naar ideën van Heino Schmieden. In het begin van de eerste wereldoorlog is het complex omgebouwd tot militair hospitaal.
In october en nobember 1916 is Adolf Hitler hier behandeld aan een beenwond opgelopen in de slag van de Somme. Toen het complex in 1945 door de Russen bezet werd is het door hen gebruikt als hospitaal. Dit bleer zo tot aan 1995.
Voordat Erich Honecker naar Moskou vluchte is hij ook nog even in het hospitaal verbleven.
Toen de Russen zich terug trokken is geprobeerd het complex te privatizeren. Helaas zijn de plannen mislukt en staat het grootste gedeelte van de gebouwen sinds 2000 leeg.
In 2002 zijn er nog scenes opgenomen voor de film “The Pianist” en in 2008 streken de filmcrews neer om op te nemen voor de film “Valkyrie”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.